Sådan vasker du dit sportstøj

Der er intet som glæden ved nyt sportstøj; kvaliteten er lækker og blød, og der er ingen gamle pletter på. Men det er dog ikke pletter, der er det helt store problem, når det kommer til sportstøj; det er nemlig lugten. Det er ikke noget man kan komme udenom – især ikke, hvis man træner indenfor uden vind og kulde til at lægge en dæmper på kroppens varme, når man motionerer. Derfor er det meget vigtigt, at man som træningsnørd, eller hvis man blot har træning som en hobby, at man sørger for, at holde sit tøj lugtfri – ikke mindst for din egen skyld som for andres skyld. 

Vask

Det er vigtigt, når man vasker sit sportstøj, at man doserer den rigtige mængde vaskemiddel. Hvis du ikke doserer nok, så bliver vasketøjet altså ikke rent, og svedlugten kan være svær at komme af med. Dog skal man endelig ikke bruge for meget, da dette slider på sportsøjet, der ofte er lavet i tætsiddende elastik-stoffer, og sæberesterne kan irriterer din hud. Dertil er det et godt trick at tilsætte eddike eller Rodalon for at være sikker på, at svedbakterierne, og dermed svedlugten, fjernes. Eddike-tricket er et klassisk husmor-trick, der egentlig kan fjerne alt røglugt (om det fra cigaret, cigar eller vandpiben) til kalk. Rodalon fjerner både svedlugt og er med til at holde din vaskemaskine fri fra skimmelsvamp. Hvis du dyrker meget sport, og bruger sportstøj flere gange om ugen, er det måske også en idé at kigge ind, om du så burde investere i en vaskemaskine med nogle skånsomme programmer, der er lavet til at vaske sportstøj. 

Tørring 

Langt det meste sportsøj er fremstillet af materialer af nylon og elastik, og de er derfor meget lette og tynde. Dette er vigtigt at huske, hvis du tørretumbler dit sportstøj – du skal nemlig benytte en lavere centrifugeringshastighed. Dette slider både mindre på tøjet, da det ødelægger elastikken i materialet, og det sparer dig for et unødvendigt højt energiforbrug. Men som udgangspunkt, så er det bedst og mest skånsomt for, tøjet, miljøet og pengepungen, at lufttørre sit tøj på en bøjle eller et stativ udenfor eller i en tørrekælder/loft. Dette betyder også, at du ikke behøver, at investere i nye løbebukser flere gange om året, da elastikken i dem ikke bliver ødelagt, og du kan dermed være topklar til en god løbetur

Sko-sprays

Det er sådan set ikke kun ens sportstøj, der kræver at blive vasket – det gør ens sportssko også. Det er bare ikke noget, man “lige gør”, hvorfor der er mange der glemmer det. De vil med tiden begynde at lugte, og man vil altså begynde at få sure sokker. Dette er måske fint, hvis man kun løber alene, men hvis man laver måtte / udstrækning på måtten efter en work-out, er det rart at have nogle sko, der ikke lugter. Derfor er det vigtigt, at huske at vaske dem (mange gange kan dette godt lade sig gøre i vaskemaskinen), og derudover også bruge sko-spray, der sikrer sig, at dine sko lugter frisk.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *