Koncentrér dig, og bliv bedre i din sport (råd i 2021)

piger som spiller fodbold

Her på Fitness Eksperten har vi flere gange slået et slag for, at det er vigtigt både at have krop OG sind med i sporten. Det giver sådan set rigtig god mening; du kan træne nok så meget og hårdt, og også nå rigtig langt alene på dét. Men på et tidspunkt har dit fysiske talent båret dig til et punkt, hvor presset kan være rigtig højt. Der er måske skabt en del opmærksomhed og konkurrence omkring din sportslige præstation, og du har på denne måde ikke lov til bare at have det sjovt med sporten, som du tidligere har gjort. På dette punkt ser man ofte, at der er noget mentalt, der holder én tilbage. Mange talentfulde udøvere oplever at befinde sig foran en skillevej, hvor valget står mellem “sporten” og “fritiden”.

Det er selvfølgelig et enormt svært valg at tage, og det er heldigvis ikke fordi der kun er plads til én ting i dit liv. Men det kan godt ofte føles sådan, og mange udøvere ender derfor med at prøve at undgå at tage nogen form for beslutning, og i stedet bare gøre lidt af det hele. Dette er nok noget af det allerværste man kan gøre, for det ender nemlig med at gå ud over din koncentration og dit fokus.

Koncentration i sporten

Jo længere du kommer i din sportslige karriere og ambitioner, des vigtigere er det med koncentration og fokus. Mangler du koncentration i din sport, kommer du aldrig til at udleve dit fulde potentiale. Det er nemlig enormt vigtigt, at du har mentalt overskud, fokus og dedikation i din udøvning. Særligt i kampe og store stævner kan koncentrationen være udfordret. I situationer som en sportslig kamp hvor tempoet er højt og præstationerne skal være perfekte, kan bare et splitsekunds koncentration have konsekvenser både for dig, resultatet, og evt. dine holdkammerater. Særligt ved store sportslige arrangementer med mange tilskuere, lyde og udøvere kan det være let at blive distraheret. Derudover er dén distrahering du oplever i hverdagen også uhensigtsmæssig. Dette er situationer hvor du fx glemmer en træning, kommer for sent, eller har tankerne et helt andet sted under træningen.

Sådan øger du dit fokus

Der er mange ting du selv kan gøre, for at øge dit fokus og din dedikation til din sport. Helt lavpraktisk kan det hjælpe rigtig meget at sætte sig ned og lave en benhård prioritering af dit liv. Hvad har du lyst til at bruge meget tid på? Hvad vil du bruge mindre tid på? Er der nogen ting du bliver nødt til at bruge tid på? Hvilke ting er du villig til helt at skære fra? Dette kan være rigtig svært at gøre, og kræver ofte lidt tid og en del grublen. Dog er det nok én af de vigtigste ting, du kan gøre på egen hånd.

Efter du har lavet en liste over dine prioriteter, skal du til at lægge et skema. Dette kan være et rigtigt godt værktøj til at få mere tid og mentalt overskud. Når du har helt klare linjer over, hvornår du gør hvad, kan det også være lettere at frigøre hovedet fra forstyrrende tanker. Derfor anbefaler vi faktisk også, at du lægger ting som lektielæsning og vennebesøg ind i kalenderen. Så har du overblik og struktur over din hverdag, og kan derfor frigøre mentalt fokus der i stedet kan bruges på sport.

Hav udstyret i orden

For at øge overskuddet til udelukkende fokus på sporten, skal du have alle de praktiske ting i orden. Dette indebærer alt fra træningstøj til pleje efter træning.

Når vi taler træning, taler vi dog ikke kun det oplagte, som fodbold ofte er. Motion i skoven og på landevejen, hvor løb og cykling begge steder gør sig gældende, kan kræve andre redskaber. Her vil en pandelampe til vinteren hjælpe på at holde frit udsyn og hermed holde sig fri fra skader, når sommeren rammer.

Samtidig befinder vi os i en tid, hvor vores træningsmakker er blevet mobilen, hvorfor internet kræves. Derfor kan du med fordel tjekke muligheden for internetforbindelse, der hvor du vil motionere. Dette kan eksempelvis være klogt, hvis du skal træne i naturen, herunder i  en skov.

Hav styr på det praktiske, så er du klar til at blive bedre til din sport i 2021.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *