4 råd til en stærk ryg

Ryggen er en af din krops stærkeste strukturer. Derfor er det vigtigt at passe på den og holde den stærk og smidig. Mange danskere døjer dagligt med ondt i nakke, skuldre og ryg. Heldigvis er der ting, du kan gøre i din hverdag, som kan hjælpe på smerterne. Derfor får du har fire små tips og gode råd til hverdagsvaner, din ryg sætter pris på. 

1. Dyrk regelmæssig motion

Når du har smerter i ryggen, at det naturligt at bruge den så lidt som muligt i forsøget på ikke at overbelaste den. Men forskning viser, at det bedste du kan gøre for din ryg, er at bevæge den. God fysisk form nedsætter din risiko for rygsmerter og lader samtidig din krop restituere hurtigere, hvis du får smerter i ryggen. Mange forskellige former for motion styrker ryggen. Derfor kan du med fordel kombinere ryg- og core-øvelser med konditionstræning som løb, svømning og cykling. 

2. Husk en god arbejdsposition

Mange mennesker sidder ved et skrivebord hele dagen og i løbet af en lang dag, kan det være svært at bevare den gode arbejdsstilling. Har du mulighed for det, så rejs dig jævnligt og bevæg dig. Desværre har mange mennesker tendens til at sidde foroverbøjet ved spisebordet under måltiderne og ved skrivebordet, især når de arbejder mange stillesiddende timer med fx IT-systemer som OpenShift og Terraform. En god holdning kan bidrage til en stærkere ryg og handler i mange tilfælde om dårlig vane. Når du retter ryggen, arbejder musklerne, og det tilfører ekstra styrke og træning til ryggen gennem dagen. På nogle arbejdspladser er det muligt enten at hæve bordet eller få en stor træningsbold at sidde på. Udnyt disse mulighed til at aflaste ryggen og varier din kropsposition. Brugen af en træningsbold kan ligeledes være en effektiv træning for ryggen. 

Herudover skal du også tænke på ryggen, hvis du arbejder med fysisk arbejde. Sørg derfor at gøre hvad du kan for, at du med udstyr har de bedste arbejdsforhold. Her er flere mærker som bl.a. Mascot arbejdstøj meget fremme med sikkerhedsbeklædning, der kan hjælpe din arbejdsdag. Tænk safety first, så kroppen ikke belastes for meget.

3. Gør udstrækning til en fast del af din daglige rutine

Udstrækning kan være med til at gøre din krop mere bevægelig, og det påvirker din holdning. Når du strækker de muskler, der er for stramme, kan du bl.a. forebygge ryg- og nakkeproblemer. For mange kan det at strække sig også give en form for velvære. Det er rart og føles naturligt for os, samtidig med at vi vækker nervesystemet og forbedre blodomløbet. Lad derfor udstrækning blive en del af din faste morgen og/eller aftenrutine. Hvorvidt du vælger at gå all in med et 30 minutters yogaflow eller blot tilføjer nogle få og enkle udstrækningsøvelser, er helt op til dig og bør tage udgangspunkt I, hvad du kan bibeholde i dine vaner. Mange bække små, og to-tre gode udstrækningsøvelser er bestemt bedre end ingen.

4. Prioritér en god nattesøvn

… og vælg den rette seng til ryg. Mængden af søvn kan have stor betydning for din ryg, samt din fysiske og psykiske velbefindende. Om natten er det ikke kun hjernen som genoplades, også kroppens celler får ro til at restituere. Desværre er det ikke alle, der får den mængde søvn, som de kunne ønske sig. Sørg for at vælge en madras og topmadras, som imødekommer dine behov og din kropstype. Ingen kroppe er ens, og derfor er valget af seng meget individuelt. Du skal ikke tage den første også bedste madras, men prøve dig frem med et kritisk blik. Husk at gå på opdagelse i udvalget af både madrasser og hovedpuder, når du skal købe nyt, for det har alt sammen indflydelse på din liggekomfort og søvnkvalitet. Hvis du skulle være en af de uheldige, der deler seng med en snorkende sidemand kan det især være svært at få en god nattesøvn. Heldigvis findes der måder at komme den irriterende snorken til livs, dette kan du læse meget mere om her.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *