Kom i gang med at løbe – din guide i 2019 til en bedre form
“Kom i gang med at løbe!”
Det er noget, vi ofte fortæller os selv, men desværre sjældent handler på.
Derfor har vi samlet tre fif til, hvordan du holder din træning ved lige – uden at miste motivation eller gejsten. Og en anbefaling til, hvad du altid skal undgå, når du først begynder at løbetræne.
Kom i gang med at løbe: planlæg din rute og tid
Det kan være svært at komme ud ad døren, når du ikke ved, hvor du skal hen.
Hvis du bor i nærheden af en skov, eller en lang strækning, der i forvejen bliver brugt af andre løbere, er det nemt, fordi du allerede ved, at området egner sig godt til løbetræning. Men hvis du er i tvivl, eller ikke kender området godt nok, er det en god idé at planlægge din rute. Det kan du nemt gøre med Google Maps.
Når du planlægger din rute, skal du prioritere områder, hvor der er få lyskryds, smalle veje og ikke meget fodtrafik.
Det er en god idé, når du først skal i gang med at løbe, at starte konservativt. Hellere flere korte løbeture, du kan vælge at gentage, end en lang rute, hvor du risikerer at gå kold, langt fra hjemme.
Du bør også planlægge, hvornår du skal ud og løbe. Hvis du vælger en eller to faste dage, hvor du løber, har du sværere ved at bryde din aftale. Bemærk dog, at du også kan snyde dig selv ved at sige: “jeg nåede det ikke – så må jeg vente til næste løbedag.”
Kom i gang med at løbe: Få det rigtige udstyr
Når du første gang skal ud på en løbetur, behøver du ikke meget. Du skal bare have nogle gode løbesko, der beskytter dine fødder og knæ. Det er vigtigere at komme afsted, end at have alt udstyret på plads fra begyndelsen.
Hvis du gerne vil være sikker på, at du altid kommer afsted, er der dog noget løbeudstyr, du ikke kan undvære.
Hvis du har et fuldtidsarbejde, kan det være svært at nå ud, inden solen er gået ned. Derfor anbefaler vi, at du køber en lampe til panden, når du løber. På den måde, skal du ikke løbe med din mobil eller en lommelygte i hånden.
Selv hvis du ikke træner til et halvmaraton, er det vigtigt at holde styr på dine tider. Det kan være svært at tjekke klokken på din mobil under en løbetur. Men med et ordentligt sportsur, fra et godt mærke som Tommy Hilfiger, vil du også nemt kunne holde styr på dine løbetider og se forbedringer. Det er en vigtig motivationsfaktor, hvis du gerne vil oparbejde en god løberutine og -vane.
Herudover for at holde motivationen ved lige, er god musik i ørerne en god ide. Da du hele tiden bevæger dig, når du træner og løber, kan det på sigt derfor betale sig at erhverve en brugt mobil, som du kan have med over det hele. Disse vil nemlig ikke koste lige så meget som en helt ny.
Kom i gang med at løbe: Løb med en gruppe
At løbe med en gruppe, eller en løbepartner, er altid en god idé, når du først begynder at løbetræne.
Hvis du ikke finder løbetræning særlig sjovt i sig selv, kan det være rart med en partner, du kan tale eller endda konkurrere med. Sammenlign jeres tider og se, hvem der undergår den største udvikling. Men husk, at den vigtigste person at sammenligne dine tider med er dig selv.
En løbepartner eller -gruppe er også en måde at forpligte dig selv til din træning. Det er sværere at bryde en aftale med en anden, end det er at bryde den med dig selv.
Det er også sjovt at kunne sætte sig et fælles mål som f.eks. et halvmarathon i udlandet med en ven / veninde, som man kan træne op til sammen. Det er sjovt at samle på forskellige diplomer fra sine løb, og du kan ramme dem ind i fine rammer i dit hjem som et minde.
…Men undgå løbeskader
Løbeskader er en af de ledende årsager til, at folk fravælger træning eller helt stopper med at løbe. Det er en skam, fordi du kan undgå de værste løbeskader, hvis du overholder nogle ret simple regler.
For det første bør du stoppe eller tage en hviledag, hvis du oplever, at dine fødder, knæ eller hofte gør ondt. Men sørg også for, at du i så fald vælge en bestemt dato, hvor du skal ud og løbe igen. Så falder du ikke helt ligeså let ud af vanen igen.
Det er også bedre at løbe flere korte ture, når du først begynder. Så overbelaster du ikke din krop.
Slutteligt, kan du også arbejde på din Peak Breaking Force. Det er en betegnelse, der dækker over hvor meget du belaster dine muskler og led, når du løber. Du kan blandt andet minimere belastningen ved at tage kortere med flere skridt i minuttet og anskaffe dig nogle gode stødabsorberende løbesko.
Leder du efter flere løbetips? Så læs vores artikel, 4 tips til når du skal træne til halvmaraton. God fornøjelse!
Seneste kommentarer