Hvad betyder træning for din hverdag?

Træningstøj

Nogle gange er det en næsten umulig kamp at overtale en selv til en løbetur eller en omgang træning i fitnesscenteret. Men når du først har fået overstået den svedige omgang, er din hjerne som forvandlet.

Pludselig er du i meget bedre humør og kan næsten føle dig høj. Det sker, fordi motion frigør nogle helt særlige stoffer kaldet endorfiner. Stoffet er et morfinlignende stof, og det dannes blandt andet i nerveceller i hjernen. Det er særligt beregnet til at blive skudt ud i kroppen i kampsituationer, hvor du skal kunne forsætte med at slås – også selvom det gør ondt.

Endorfiner hæmmer nemlig smertesansen, og ligesom med andre morfinlignende stoffer kan du opleve at føle dig høj, når først endorfiner strømmer rundt i kroppen. Motion frigiver både stoffer, der gør dig i bedre humør, og holder liv i dine hjerneceller.

Så selvom det kan virke som en træning i sig selv at skulle ud af døren, så kan det virkelig betale sig. For nogle fungere det bedst at træne om morgenen og derved kunne tage frisk på arbejde, mens det for andre fungerer bedre at overstå træningen som dagens sidste to do og efterfølgende kunne tage afslappet hjem.

Hvad kan træningen gøre for min arbejdsdag/skoledag?

Mange oplever i løbet af skole eller arbejdsdagen at føle sig træt, udkørt, presset eller stresset. Årsagerne til dette kan være mange, måske du ikke har fået den nødvendige nattesøvn, eller du stresser over en kommende fraflytningsrapport. Derfor kan træning virke som en form for vidundermiddel i dagligdagen, som tilføjer energi og overskud i en ellers presset hverdag. Følelserne beskrevet ovenfor er desværre følelser, som mange oplever og som på mange arbejdspladser fører til mistrivsel, da det påvirker det psykiske arbejdsmiljø.

Et sundt og velfungerende psykisk arbejdsmiljø er en væsentlig del af konceptet Employee Life-Cycle Management, og er med til at motivere og engagere medarbejdere, sænke sygefravær og gøre det nemmere at håndtere forandringer på arbejdspladsen. Netop derfor er det også vigtigt at man som ansat prioriterer ens egen sundhed og velvære i fritiden. Men hvad og hvordan skal man så træne?

Lav og høj puls på skift

I 2018 udviklede man en “Årets trendliste” som indeholder de 20 største trends indenfor træning.

i 2018 var årets nummer 1 HIIT træning, Høj-Intensiv Interval Træning, og den dag i dag er denne type træning stadig en nyhed blandt danskerne.

Grunden til dette kunne være, at vi ofte gerne vil kunne træne flere gange om ugen og få det overstået hurtigst muligt. Og netop dette giver HIIT træning mulighed for.

HIIT består af intervaller med skiftevis høj og lav puls, som forbedrer kondition og øger fedtforbrænding; faktorer som sikrer fortsat popularitet.

Listens nummer 2, holdtræning, er overraskende. Fordi det ikke er en træningsform, men en måde at organisere træningen på. Til gengæld er topplaceringen fornuftig: At træne med andre øger generelt motivation og vedholdenhed.

Personlig træning

En anden træningsform som stadig er særligt benyttet og kendt blandt danskerne er personlig træning. Dette er særligt udbredt, da individualiseret træning til forskellige formål, træning og vægttab er særligt udbredt. Samtidigt er det for nogle mere motiverinde, når de har en personlig træner på sidelinjen, som med afsæt i godt og sunde vaner samt adfærdsændring guider en igennem de ugentlige træninger.

For nogle kan det dog være svært at nå i fitnesscenteret, og derfor kan man med fordel få en online coach, som guider én igennem et online træningsprogram. Eksempler på denne type træningsprogrammer kunne eksempelvis være onlineprogrammet flad mave eller stærk bækkenbund fra Arndal Spa.

Fandt du dette indlæg interessant? Læs lignende indlæg her.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *