3 myter om kost og motion

Gode råd er dyre. Men ikke når det kommer til gode råd angående motion og vægttab.

I hvert fald kan du finde en masse forskellige artikler på nettet om gode råd til  alt om både kost og motion.

I dette indlæg har vi dog samlet 3 myter om emnet. Dem vil vi gennemgå. 

OBS: Det er vigtigt at understrege at følgende råd og informationer mv. Ikke hverken kan eller bør erstatte den rådgivning og vejledning som du får ved egen læge.

 

Myte 1: Du skal drikke minimum 2 liter vand om dagen

Vand er godt for kroppen. Din væskebalance er essentiel for, at du kan performe i din hverdag. 2 Liter er dog en smule over det anbefalede daglige vandindtag i vores del af verden – i hvert fald hvis du er bosat i og omkring Danmark.

I Danmark/ norden vil man normalvis anbefale at man drikker et sted mellem 1-1,5 liter vand om dagen. Dette kan naturligvis svinge alt efter om vi har hedebølge, eller hvis du dyrker meget motion.

For meget vand kan dog lede til potentiel vandforgiftning, hvor du skyller relevante salte ud af kroppen.

Generelt bør du drikke, når du føler dig tørstig. Det kan desuden være en god idé at starte dagen ud med et stort glas vand. I løbet af natten har du nemlig svedt en del væske ud af kroppen. Så din krop trænger til fornyet væske.

Læs også: Hvad betyder træning for din hverdag?

 

Myte 2: Du behøver kun 30 minutters motion om dagen

Generelt vil vi anbefale dig, at afholde dig en smule fra at følge samtlige kost- og motionsråd til punkt og prikke. I hvert fald forstået på den måde, at det er med motions- og træningstips som det er med så meget andet her i verden: Ikke alle love og regler gælder samtlige mennesker på kloden.

Alt efter dit ligevægtstal, dit kalorieindtag og din øvrige motion i hverdagen kan det være vidt forskelligt, hvor meget det er påkrævet for dig at motionere.

Det hænger ikke mindst også sammen med, om du ønsker at tage på i vægt, bevare din nuværende vægt eller tabe dig. 30 minutter er dog – i folkemunde – blevet en slags gyldent tal, som kan følges. 

Der kan også være eksempler på det modsatte. Hvor overtræning og træningsafhængig fylder en persons liv og hvor det i højere grad handler om at trappe en smule ned på træningsniveauet.

Det er derfor vigtigt, at du lytter til din krop og følger læger eller andre fagrelevantes råd.

Du kan finde yderligere informationer om træningsafhængighed her. Bl.a. en række gode råd til at opfange symptomer på overtræning.

 

Myte 3: “Et glas vin om dagen holder doktoren for bagen”

I løbet af de seneste 5-10 år har du måske også læst, at både mørk chokolade og rødvin kunne være den gyldne kur, til at øge din forbrænding, alt imens du stiller din sultne sukkertrang med et stykke mørk chokolade.

Og det lyder ellers lækkert, hvis dette var hele sandheden.

Selvom flere undersøgelser brugt i medier har påpeget, at rødvin i moderate mængder kan have positive effekter på dit helbred og kroppens sundhed, så skal det forstås og efterleves med mådehold.

Rødvin er ikke et mirakelmiddel som kurerer alle dine skavanker og sygdomme – langt fra. Hverken rødvin, hvidvin eller mousserende vin kan erstatte motion og en sund og varieret kost. Der er dog nogle elementer i rødvin, som i moderate mængder, kan have sundhedsfremmende fordele.

Generelt er der inden for vinens verden en række myter.

Vil du læse om endnu myter om vin? Så kan du læse mere på linket.

Læs også: Tips til at inkorporere træning i hverdagen

 

Bevar den sunde fornuft

Som vi nævnte indledningsvis, så er det vigtigt at påpege, at de mange artikler og gode råd som du kan finde på nettet aldrig alene bør være din vej til viden. Vær kritisk og bevar din sunde fornuft. og Husk, at det selvfølgelig ikke er sundt bare at ligge på sofaen hele dagen og stream gyserfilm.

Vær kildekritisk og tal først og fremmest med din læge eller en diætist, hvis du ønsker konkrete råd og hjælp til at tabe dig eller tage på for den sags skyld.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *